
שאלות נפוצות
בחר נושא:
- דמי הבראה
- דמי מחלה
- החזר הוצאות
- הטבות בשווה כסף
- הלוואה מהמעסיק
- הריון ולידה
- ותק
- זכויות משפחה חד הורית
- חופשה ללא תשלום
- חופשה שנתית
- חיילים משוחררים
- מילואים
- מלחמת "חרבות ברזל"
- מס הכנסה - מיסוי בני זוג
- עבודה בזמן מלחמה
- עבודה בימי קורונה
- עבודה ושכר בחגים
- פיצויי פיטורים
- פנסיה מוקדמת
- קרן השתלמות לשכירים
- רכב צמוד
- שביתה
- שכר המינימום
דמי מחלה - שאלות ותשובות
נכתב על ידי דוד שי, ראש מוקד פיתוח יישומים בחילן
שאלה:
כמה ימי מחלה בתשלום מגיעים לי?
תשובה:
התשובה לשאלה זו תלויה במקור שלפיו נקבעת זכותך לדמי מחלה. לזכות לדמי מחלה בגין מחלתו של העובד שני מקורות עיקריים, וההבדל ביניהם ניכר: חוק דמי מחלה, והסכמי העבודה לסוגיהם. חוק דמי מחלה מעניק לעובד זכות ליום וחצי מחלה בתשלום בגין כל חודש עבודה, עד למקסימום של 90 ימי מחלה. גובה דמי המחלה: בעד יום המחלה הראשון לא משולמים דמי מחלה, בעד יום המחלה השני והשלישי משולמים (החל מאפריל 2011) דמי מחלה בגובה 50% מהשכר הרגיל, ובעד יום המחלה הרביעי ואילך דמי המחלה הם בגובה השכר הרגיל. אלה הן זכויות המחלה הנחותות ביותר הנהוגות. בקצה השני של הסקאלה נמצאים עובדי המדינה, שתנאי עבודתם כוללים זכות ליומיים וחצי מחלה בגין כל חודש עבודה, ללא הגבלה על הצבירה המרבית, ודמי המחלה שווים לשכר הרגיל, החל מיום המחלה הראשון. בין שני קצוות אלה נמצאים ההסכמים האחרים בעניין זה, כל מקום עבודה וההסכם הנוהג בו. כאשר אין הסכם בעניין דמי מחלה, חלות הוראותיו של חוק דמי מחלה.
בנוסף לזכות בסיסית זו, קיימים חוקים אחדים העוסקים בדמי מחלה בגין מחלת ילד, מחלת הורה, מחלת בן זוג ובדיקות הקשורות בהריון של בן זוג. כל החוקים הללו מעניקים זכות להיעדרות, בהתאם לתנאים הקבועים בהם, על-חשבון מכסת ימי המחלה שצבר העובד.
שאלה:
לאחר שני חודשי עבודתי הראשונים חליתי ונעדרתי מעבודתי במשך שבוע. המעביד מסכים לשלם לי רק בעד שלושת הימים הראשונים של המחלה. האם הוא צודק?
תשובה:
מעבידך פועל בהתאם לחוק דמי מחלה, המחייבו לשלם דמי מחלה בגין תקופת מחלה של יום וחצי לכל חודש עבודה. התשלום בגין שלושה ימים אלה הוא, בהתאם לחוק: היום הראשון ללא תשלום, ובעד כל אחד משני הימים הנותרים תשלום בגובה 50% מהשכר. המעביד רשאי להיות נדיב, ולהעניק לך אשראי של ימי מחלה, כלומר לשלם לך כעת על-חשבון ימי מחלה שתצבור בעתיד, אך הוא אינו חייב לעשות זאת.
שאלה:
אבי בן השישים חלה, ועלי לעזור לו בעת מחלתו. כמה ימים אני רשאי להיעדר מסיבה זו?
תשובה:
חוק דמי מחלה (היעדרות בשל מחלת הורה) מקנה לעובד זכות להיעדר עד שישה ימים בשנה, על חשבון מכסת ימי המחלה שלו, לשם טיפול בהורה החולה שלו או של בן זוגו, ובתנאי שבן הזוג עובד, ובן הזוג או אח של העובד אינו נעדר באותה עת מכוח זכאותו לפי חוק זה. הורה חולה לעניין זה הוא מי שחלה והפך להיות תלוי לחלוטין בעזרת הזולת לביצוע פעולות יום יום, כך שלא כל מחלה של ההורה מצדיקה היעדרות של ילדו לשם טיפול בו. גם מצב שבו ההורה תלוי לחלוטין בעזרת הזולת, אך הוא מאושפז במוסד סיעודי, אינו מזכה בהיעדרות בתשלום לפי חוק זה.
שאלה:
בעלי חלה בדלקת ריאות, ונעדרתי מהעבודה במשך יומיים כדי לטפל בו. האם היעדרות זו היא על חשבון ימי המחלה העומדים לזכותי?
תשובה:
חוק דמי מחלה (היעדרות בשל מחלת בן זוג) מקנה לעובד זכות להיעדר עד 6 ימים בשנה (60 ימים בשנה כאשר זו מחלה ממארת), על חשבון מכסת ימי המחלה שלו, לשם טיפול בבן זוגו החולה, כאשר בן הזוג חלה והפך להיות תלוי לחלוטין בעזרת הזולת בביצוע פעולות יום-יום. ספק אם דלקת ריאות עומדת בקריטריון מחמיר זה. כדי לפתור ספק זה קובעות התקנות שעל העובד להביא אישור מאת הרופא המטפל בבן הזוג, בדבר היות בן הזוג תלוי לחלוטין בעזרת הזולת, לביצוע פעולות יום-יום.
שאלה:
יש לי ילד עם מוגבלות, ומפעם לפעם אני נעדר כדי לסייע לו. האם מגיע לי תשלום על היעדרויות אלה?
תשובה:
חוק דמי מחלה (היעדרות בשל מחלת ילד) מעניק לעובד שהוא הורה של אדם עם מוגבלות, ועבד שנה לפחות אצל אותו מעביד או באותו מקום עבודה, זכות להיעדר בתשלום לשם סיוע לילדו (לא בהכרח כאשר הילד חולה, אלא גם כאשר הוא זקוק לסיוע עקב מוגבלותו.
זכות ההיעדרות היא עד 18 ימים בשנה, על חשבון מכסת ימי המחלה של העובד. ניתן לנצל זכות זו גם בחלקי ימים, והתשלום בגינה שווה לשכרו הרגיל של העובד, כבר מהיום הראשון להיעדרות.
בנוסף זכאי עובד כזה ל-52 שעות היעדרות בתשלום בשנה, שלא על חשבון מכסת ימי המחלה שלו, לצורך מתן סיוע אישי שמחייב היעדרות לאדם עם המוגבלות.
שאלה:
עקב צמצומים פוטרתי לאחר עשר שנות עבודה, האם אני זכאי לפיצוי בגין ימי מחלה שצברתי ולא ניצלתי?
תשובה:
עובד שפוטר, התפטר, או סיים עבודתו בדרך אחרת, אינו זכאי לפיצוי בגין ימי מחלה שלא ניצל. המצב היחיד שבו משולם פיצוי בגין ימי מחלה שלא נוצלו הוא בעת פרישה לפנסיה. פיצוי זה אינו ניתן מכוח החוק אלא על-פי הסכם העבודה, והוא נהוג בעיקר במגזר הציבורי.
בחר נושא:
- דמי הבראה
- דמי מחלה
- החזר הוצאות
- הטבות בשווה כסף
- הלוואה מהמעסיק
- הריון ולידה
- ותק
- זכויות משפחה חד הורית
- חופשה ללא תשלום
- חופשה שנתית
- חיילים משוחררים
- מילואים
- מלחמת "חרבות ברזל"
- מס הכנסה - מיסוי בני זוג
- עבודה בזמן מלחמה
- עבודה בימי קורונה
- עבודה ושכר בחגים
- פיצויי פיטורים
- פנסיה מוקדמת
- קרן השתלמות לשכירים
- רכב צמוד
- שביתה
- שכר המינימום