שאלות נפוצות

שאלות נפוצות

בחר נושא:

הלוואה מהמעסיק - שאלות ותשובות

נכתב על ידי דוד שי, ראש מוקד פיתוח יישומים בחילן

שאלה:

מתי העובד זכאי להלוואה מהמעסיק?

תשובה:

מתן הלוואה לעובד הוא החלטה של המעסיק, והוא הקובע את הקריטריונים למתן ההלוואה. לעתים ניתנת ההלוואה ללא כללים מוגדרים מראש, בעקבות בקשה ספציפית של עובד שנקלע למצוקה. במקרים אחרים מפרסם המעסיק קריטריונים ברורים יותר לקבלת הלוואה, כגון המטרות שלשמן זכאי העובד לקבל הלוואה, הוותק הנדרש לכך או הזמן שצריך לחלוף מתום החזרת ההלוואה הקודמת, וכדומה. כמקובל ביחסי העבודה, לעתים שותף גם ארגון העובדים לקביעת קריטריונים אלה.

לתחילת העמוד

שאלה:

מדוע אני צריך לשלם מס הכנסה על הלוואה מהמעסיק, שעוזר לי בשעת צרה?

תשובה:

בהתאם לפקודת מס הכנסה, לא רק כסף שמקבל העובד ממעסיקו, אלא גם הטבה בשווה כסף שמקבל העובד, הם בגדר הכנסת עבודה החייבת במס. הלוואה מהמעסיק, הניתנת לעובד בתנאים עדיפים על תנאי השוק, גם כאשר היא ניתנת כמענה למצוקה שהעובד נקלע אליה, היא בגדר הטבה חייבת במס. הטבה זו חייבת לא רק במס הכנסה, אלא גם בדמי ביטוח לאומי וביטוח בריאות.

לתחילת העמוד

שאלה:

האם כל הלוואה מהמעסיק חייבת במס הכנסה?

תשובה:

בתקנות מס הכנסה נקבע מחיר, בצורת הצמדה וריבית, שהלוואה הניתנת לעובד ממעסיקו במחיר נמוך ממנו חייבת במס, ואילו הלוואה שניתנה במחיר זה או במחיר גבוה יותר פטורה ממס. התנאים שנקבעו בתקנות הם הצמדה חודשית למדד המחירים לצרכן כאשר יתרת הקרן של ההלוואה אינה עולה (בשנת 2015) על 7,800 שקל, וריבית של 4.07% לשנה כאשר יתרת הקרן של ההלוואה עולה על תקרה זו. גם הלוואה בתנאים אלה טובה מהלוואה בנקאית, אך די בכך כדי לפטור את ההלוואה ממס הכנסה. כאשר ההלוואה ניתנת בתנאים עדיפים, הסכום החייב במס הוא ההפרש בין גובה ההצמדה והריבית שקובעות התקנות ובין גובה ההצמדה והריבית ששילם העובד בפועל.

לתחילת העמוד

שאלה:

האם למטרת ההלוואה יש השפעה על גובה המס?

תשובה:

תקנות מס הכנסה אינן עוסקות במטרת ההלוואה – מבחינתן כל המטרות שוות. יחד עם זאת, כאמור בתשובה הקודמת, התקנות מקלות עם הלוואות נמוכות, כלומר כאלה שאינן עולות על 7,800 שקל (בשנת 2015).

לתחילת העמוד

שאלה:

בניכוי ההלוואה שקיבלתי מהמעסיק מופיעה גם שורה של ניכוי מע"מ. איך נכנס מע"מ לסיפור הזה?

תשובה:

אם מעסיקך הוא בגדר "עוסק" (כהגדרתו של מושג זה בחוק מס ערך מוסף), הרי כל עסקה שהוא מבצע חייבת במע"מ. גם הלוואה שהוא נותן לעובדיו היא בגדר עסקה כזו, ולכן היא חייבת במע"מ. אם המעסיק אינו בגדר "עוסק", אלא הוא מלכ"ר או מוסד כספי, הלוואה שהוא נותן לעובדו פטורה ממע"מ.

לתחילת העמוד

שאלה:

קיבלתי הלוואה עומדת, שתהפוך למענק אם אתמיד בעבודתי חמש שנים. איך מחושב המס על הלוואה כזו?

תשובה:

מדי חודש תשלם מס הכנסה בגין ההלוואה כאמור בתשובתי הקודמת. אם כעבור חמש שנים תהפוך ההלוואה למענק, כל סכום ההלוואה ייחשב כהכנסת עבודה באותו מועד, ויהיה חייב במס הכנסה.

לתחילת העמוד

שאלה:

האם דינה של הלוואה מוועד העובדים זהה לזה של הלוואה מהמעסיק, מבחינת החיוב במס?

תשובה:

פקודת מס הכנסה קובעת שהטבה שמקבל העובד ממעסיקו חייבת במס, אך אין קביעה כזו ביחס להטבה שמקורה בוועד העובדים. לפיכך הלוואה מוועד העובדים פטורה מכל מס.

לתחילת העמוד

בחר נושא: