שאלות נפוצות

שאלות נפוצות

בחר נושא:

מס הכנסה - מיסוי בני זוג - שאלות ותשובות

נכתב על ידי דוד שי, ראש מוקד פיתוח יישומים בחילן

שאלה:

איזה הקלת מס ניתנת למי שאשתו אינה עובדת?

תשובה:

בהתאם לסעיף 37 לפקודת מס הכנסה יחיד שאשתו אינה עובדת, וכן אין לה הכנסה חייבת ממקור אחר (דמי אבטלה, דמי לידה, פנסיה וכדומה), זכאי לנקודת זיכוי נוספת, בתנאי שהוא או אשתו הגיעו לגיל פרישה, או שהוא או אשתו עיוור או נכה 100%. בשנת 2017 ערכה של נקודת זיכוי הוא 215 שקל לחודש, וסכום זה מופחת מסכום המס שבו חייב אותו אדם.

לתחילת העמוד

שאלה:

האם יש הקלת מס דומה לאשה שבעלה אינו עובד?

תשובה:

סעיף 37 לפקודה משתמש במונח "בן זוגו", ולא במונח "אשתו", ובהתאם לכך אשה שבעלה אינו עובד זכאית אף היא לנקודת זיכוי נוספת, בתנאים דומים לאלה המזכים גבר בנקודת זיכוי נוספת. עד לשנת 2002 היה על אשה שהיא אם לילדים לבחור בין נקודת זיכוי זו ובין נקודות זיכוי בגין ילדיה. החל משנת 2003, גם אשה המקבלת נקודות זיכוי בגין ילדיה, ומתקיימים בה התנאים המזכים בנקודת זיכוי בגין בן זוג שאינו עובד, זכאית לחצי נקודת זיכוי נוספת בגין בעלה שאינו עובד.

לתחילת העמוד

שאלה:

שותפתי לחיים, שאתה אני מגדל את ילדינו המשותפים, אינה עובדת. האם אני זכאי להקלת מס בגינה?

תשובה:

הגדרת "בן זוג" בפקודת מס הכנסה היא "אדם נשוי החי ומנהל משק בית משותף עם מי שהוא נשוי לו". אינך מקיים הגדרה זו, שהרי אינך נשוי לשותפתך לחיים, ולכן אינך זכאי לנקודת זיכוי בגינה. 

לתחילת העמוד

שאלה:

אשתי עומדת להתחיל לעבוד בחודש דצמבר, ואני מבין שכתוצאה מכך תישלל ממני, בחישוב משכורתי, נקודת הזיכוי שקיבלתי מתחילת השנה. פירוש הדבר פגיעה מידית בנטו שלי בסך 2,460 שקל, שהם ערכה של נקודת זיכוי שנתית. אולי עדיף לדחות את תחילת עבודתה לינואר, כך שלא אפגע בשנת המס הנוכחית?

תשובה:

בגופו של מחוקק המסים פועם לב חם, והוא מגלה התחשבות במצב שבו לבן הזוג היתה הכנסה נמוכה מאוד במהלך השנה. בהתאם לסעיף 38 לפקודה, כאשר הכנסתו השנתית של בן הזוג נמוכה מ-24,600 שקל (בשנת 2010) ולבני הזוג ילד שגילו נמוך מ-18 שנה, או הכנסתו השנתית של בן הזוג נמוכה מ-21,525 שקל (גם כאשר לבני הזוג אין ילד שגילו נמוך מ-18 שנה) ניתן להגיש דין וחשבון שנתי לפקיד השומה ולקבל את נקודת הזיכוי בגין בן זוג שאינו עובד, תוך התעלמות מהכנסתו הקטנה של בן הזוג.

לתחילת העמוד

שאלה:

אני אלמנה ואם לילד, ולכן ניתנת לי נקודת זיכוי נוספת בהיותי משפחה חד-הורית. האם נקודת הזיכוי תאבד כאשר אתחתן?

תשובה:

כן, כאשר תתחתני תחדלי להיות משפחה חד-הורית, ולכן תאבדי, החל מיום נישואיך, את נקודת זיכוי הניתנת לך כעת בזכות היותך משפחה חד-הורית.

לתחילת העמוד

שאלה:

אני משלם מזונות לאשתי לשעבר ולילדי הנמצאים עמה. לכמה נקודות זיכוי אני זכאי?

תשובה:

בגין המזונות שאתה משלם לאשתך לשעבר אתה זכאי לעוד נקודת זיכוי (זכות זו ניתנת רק לגרוש שהתחתן שנית), ובגין המזונות שאתה משלם לילדיך תקבל עוד נקודת זיכוי. בסך הכל תקבל שתי נקודות זיכוי נוספות (בנוסף לשתיים ורבע נקודות זיכוי הניתנות לכל תושב ישראל).

לתחילת העמוד

שאלה:

איך מנוהל התיק של בני זוג נשואים במס הכנסה?

תשובה:

לבני זוג נשואים מנוהל בידי פקיד השומה תיק משותף, הנושא את שמות שני בני הזוג. כאשר הכנסתם של בני הזוג נובעת ממקורות שאינם תלויים זה בזה אין לתיק המשותף משמעות רבה – חישוב המס נעשה לכל אחד מבני הזוג בנפרד. כאשר הכנסתם של בני הזוג נובעת ממקורות התלויים זה בזה, מבוצע להם חישוב מס מאוחד, כלומר רואים את הכנסת שניהם כאילו היא הכנסה של אחד מהם בלבד, ובכך גדל נטל המס החל על הכנסה זו (נקודות זיכוי נוספות הניתנות במצב זה רחוקות מלהוות פיצוי על נטל המס הנוסף).

לתחילת העמוד

שאלה:

האם העובדה שלבני זוג מנוהל תיק משותף אצל פקיד השומה מאפשרת להעביר הקלות מס מאחד מבני הזוג למשנהו?

תשובה:

יש מקרים אחדים שבהם מתירה הפקודה העברת הקלת מס מאחד מבני הזוג (שאינו מסוגל ליהנות בעצמו מהקלה זו עקב שכרו הנמוך) לבן הזוג האחר. דוגמה לכך היא הקלת המס בגין תשלום לביטוח חיים, הניתנת להעברה בין בני הזוג.

לתחילת העמוד

שאלה:

בהסכם הגירושין שלי נקבע שאני זכאית למחצית מהפנסיה שמקבל בעלי לשעבר. באחרונה החל בעלי לשעבר לעבוד, וכתוצאה מכך גדל המס על הפנסיה שהוא מקבל, וקטן בהתאם חלקי בפנסיה. האם אפשר שהמס על חלקי בפנסיה יחושב כאילו זו הכנסה שלי? האם יש דרך אחרת למנוע את הפגיעה בחלקי בפנסיה?

תשובה:

בסוגיה זו עוסק פסק דין של בית המשפט לענייני משפחה (תמ"ש 80520/98 פלונית נ' פלוני, מיסים, דצמבר 2002) ובו נקבע שיש למסות את הפנסיה כהכנסתו של האיש שמיגיעתו האישית היא נובעת, כלומר יש למסות את הפנסיה בשלמותה כהכנסתו של בעלך לשעבר, ואין אפשרות למסות את חלקך בפנסיה כאילו היה הכנסה שלך. יחד עם, כדי לנטרל את השפעת העבודה הנוספת של הבעל לשעבר, נקבע שיש לחשב את המס על הפנסיה כאילו הפנסיה היא הכנסתו הראשונה והיחידה של הבעל לשעבר. בדרך זו לא נפגעת האשה מהחלטתו של הבעל לשעבר לעסוק בעבודה נוספת.

לתחילת העמוד

שאלה:

לכמה נקודות זיכוי אני זכאי בגין תשלום מזונות?

תשובה:

אדם המשלם מזונות זכאי לנקודות זיכוי משלושה סוגים:

  • אדם המשלם מזונות כהשתתפות בכלכלת ילדיו שטרם מלאו להם 19 שנה בשנת המס ונמצאים אצל בן זוגו לשעבר זכאי לנקודת זיכוי אחת, ללא תלות במספר הילדים (סעיף 40(ב)(2) לפקודת מס הכנסה).
  • אדם המשלם מזונות לבן-זוגו לשעבר, והוא נשוי לבן-זוג אחר זכאי לנקודת זיכוי אחת (סעיף 40א לפקודת מס הכנסה).
  • מי שמשלם מזונות לילד בוגר, שעל אף מאמציו אינו יכול לספק צרכיו מעבודה, מנכסיו או ממקור אחר, בהתאם להוראות סעיף 20 לחוק לתיקון דיני המשפחה (מזונות), תשי"ט-1959, ואינו זכאי לזיכוי לפי סעיף 40, זכאי לניכוי בגובה סכום המזונות, אך לא יותר מערך שתי נקודות זיכוי לכל ילד (ראו פסיקה בעניין: ע"א 2704/99 משה מילשטיין נ' פקיד שומה תל-אביב 1, ניתן ב- 30.7.03)
לתחילת העמוד

בחר נושא: