
שאלות נפוצות
בחר נושא:
- דמי הבראה
- דמי מחלה
- החזר הוצאות
- הטבות בשווה כסף
- הלוואה מהמעסיק
- הריון ולידה
- ותק
- זכויות משפחה חד הורית
- חופשה ללא תשלום
- חופשה שנתית
- חיילים משוחררים
- מילואים
- מלחמת "חרבות ברזל"
- מס הכנסה - מיסוי בני זוג
- עבודה בזמן מלחמה
- עבודה בימי קורונה
- עבודה ושכר בחגים
- פיצויי פיטורים
- פנסיה מוקדמת
- קרן השתלמות לשכירים
- רכב צמוד
- שביתה
- שכר המינימום
פיצויי פיטורים - שאלות ותשובות
נכתב על ידי דוד שי, ראש מוקד פיתוח יישומים בחילן
שאלה:
פוטרתי לאחר 11 חודשי עבודה, ואני יודע שהסיבה לכך היא רצון המעביד שלא לשלם לי פיצויים. האם יש לי דרך לקבל את הפיצויים?
תשובה:
בסעיף 3 לחוק פיצויי פיטורים נאמר: "פיטורים סמוך לפני סוף שנת עבודה ראשונה, יראו אותם - אם לא הוכח היפוכו של דבר - כאילו נעשו מתוך כוונה להימנע מחובת תשלום פיצויי פיטורים ואין פיטורים כאלה פוגעים בזכות הפיצויים". בהתאם לכך חובת ההוכחה עוברת אל המעביד: עליו להוכיח שפיטוריך לא נעשו מתוך כוונה להימנע מתשלום פיצויי פיטורים. אם המעביד לא יוכיח זאת הרי אתה זכאי לפיצויי פיטורים, אם כי ייתכן שכדי לקבלם ממעבידך תיאלץ לתבוע זאת ממנו בבית הדין לעבודה.
שאלה:
עבדתי בירושלים במשך 11 חודשים רצופים, ובעקבות נישואי עברתי לגור בחיפה, עיר מגוריה של אשתי. האם אני זכאי לפיצויי פיטורים?
תשובה:
עובד שהתפטר משום שהעתיק מגוריו, לרגל נישואיו, לישוב בישראל שבו גר בן-זוגו, ומקום המגורים החדש מרוחק יותר מאשר 40 ק"מ ממקום העבודה וכן רחוק יותר ממקום העבודה מאשר מקום מגוריו הקודם, עובד שהתקיימו בו כל התנאים האלה – דינו כדין מפוטר. מפוטר זכאי לפיצויי פיטורים רק לאחר שמלאה שנה לעבודתו, ותנאי זה אינו מתקיים במקרה שלפנינו, ולכן לא נוצרה במקרה זה זכאות לפיצויי פיטורים. במקרה של פיטורים קיים אמנם כלל לפיו "פיטורים סמוך לפני סוף שנת עבודה ראשונה, יראו אותם - אם לא הוכח היפוכו של דבר - כאילו נעשו מתוך כוונה להימנע מחובת תשלום פיצויי פיטורים", ולכן פיטורים כאלה אינם פוגעים בזכות הפיצויים. כלל זה אינו רלבנטי למקרה שלפנינו שהרי ברור שלא היתה כאן כוונה של המעביד להימנע מחובת תשלום הפיצויים.
שאלה:
שכרי קוצץ בעשרה אחוז. האם צעד זה הוא בגדר "הרעת תנאים"?
תשובה:
קיצוץ השכר בעשרה אחוז הוא בגדר הרעת תנאים, המאפשרת לעובד להתפטר תוך שרואים את התפטרותו כאילו פוטר, כלומר תוך זכאות לפיצויי פיטורים.
שאלה:
פוטרתי לאחר שלוש וחצי שנות עבודה. איך מחושבים הפיצויים המגיעים לי?
תשובה:
סעיף 12 לחוק פיצויי פיטורים קובע ששיעור הפיצויים הוא חודש לכל שנת עבודה, ושחלק של שנה שלאחר שנת עבודה מזכה את העובד בפיצויים יחסיים. בהתאם לכך, בגין שלוש וחצי שנות עבודה אתה זכאי לפיצויי פיטורים בגובה שלוש וחצי פעמים של משכורתך האחרונה.
שאלה:
עבדתי שנתיים במשרה מלאה, ואחר כך שנה בחצי משרה, ואז פוטרתי. האם הפיצויים יחושבו לפי משכורתי האחרונה, לחצי משרה?
תשובה:
התקנה 7 לתקנות פיצויי פיטורים (חישוב הפיצויים, והתפטרות שרואים אותה כפיטורים) קובעת: "עבר עובד מעבודה מלאה לעבודה חלקית או מעבודה חלקית לעבודה מלאה, יחושב שכרו האחרון לגבי כל אחת מתקופות העבודה לפי שכרו ערב פיטוריו באופן יחסי למידת החלקיות של עבודתו". בהתאם לכך יחושבו פיצויי הפיטורים על-פי משכורתך האחרונה (כפי שהיא מותאמת למשרה מלאה), יחסית להיקף משרתך בכל תקופה. בגין שנתיים שבהן עבדת במשרה מלאה תהיה זכאי לפיצויים בגובה שתי משכורות חודשיות מלאות, ובגין השנה שבה עבדת בחצי משרה תהיה זכאי לפיצויים בגובה חצי משכורת חודשית מלאה.
שאלה:
איך מחושב מס הכנסה על פיצויי הפיטורים?
תשובה:
פיצויי פרישה פטורים ממס בגבולות תקרה השווה לגובה משכורת אחרונה, אך לא יותר מ-10,500 שקל לחודש (החל מינואר 2008). במקרה שסיבת תשלום הפיצויים היא מותו של העובד, מוכפלת התקרה. במושג "פיצויי פרישה" נכללים לא רק פיצויי הפיטורים, אלא גם פיצוי נוסף שניתן לעובד עקב סיום עבודתו, כגון מענק הסתגלות ופיצוי בעד ימי מחלה שלא נוצלו. פיצויי פיטורים החורגים מהתקרה חייבים במס הכנסה, אך פטורים מדמי ביטוח לאומי וביטוח בריאות. יש דרכים נוספות לצמצום המס המוטל על פיצויי הפיטורים, ובמידת הצורך רצוי להיוועץ במומחה בעניין זה.
שאלה:
ההסכם שלי עם המעביד הוא על משכורת של 4,000 שקל נטו (כל המסים חלים על המעביד). האם זה הסכום שלפיו יש לחשב לי פיצויי פיטורים?
תשובה:
בהתאם לפסק דין של בית הדין הארצי לעבודה, חישוב פיצויי הפיטורים ייעשה לפי השכר ברוטו המשולם לך. מובן שחישוב זה מבטיח לך פיצויים גבוהים יותר.
שאלה:
פוטרתי, אך מעבידי טוען שלא מגיעים לי פיצויים ממנו כי הפקיד את הכסף מדי חודש בביטוח המנהלים שלי. האם הוא צודק?
תשובה:
נקודת המוצא היא שהפקדה של המעביד בביטוח מנהלים היא על-חשבון פיצויי הפיטורים אך לא במקומם. פירוש הדבר הוא שבהגיע המועד לתשלום פיצויי הפיטורים יש לחשב את הסכום המגיע, ולהפחית ממנו את הסכום שהצטבר בביטוח המנהלים. שר העבודה והרווחה קבע תנאים, שעמידה בהם גורמת לכך שתשלומי המעביד לביטוח מנהלים יבואו במקום פיצויי הפיטורים (בהתאם לסעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים). אם מעבידך מקיים תנאים אלה, שאחד מהם הוא הסכמתך בכתב להסדר זה, הוא פטור מלשלם לך פיצויי פיטורים.
שאלה:
עקב צמצומים פוטרתי לאחר עשר שנות עבודה, האם אני זכאי לפיצוי בגין ימי מחלה שצברתי ולא ניצלתי?
תשובה:
ימי חופשה שנתית שנצברו ולא נוצלו יש לפדות בעת סיום העבודה, בהתאם להוראה המופיעה בחוק חופשה שנתית. אין בחקיקה הוראה דומה ביחס לימי מחלה שנצברו ולא נוצלו, ולכן עובד שפוטר, או סיים עבודתו בדרך אחרת, אינו זכאי לפיצוי בגין ימי מחלה שלא ניצל, ויתרת ימי המחלה יורדת לטמיון. מצב יחיד שבו משולם פיצוי בגין ימי מחלה שלא נוצלו הוא בעת פרישה לפנסיה. פיצוי במצב זה אינו ניתן מכוח החוק אלא על-פי הסכם העבודה, ולכן לא כל הפורשים לפנסיה נהנים ממנו. הפיצוי נהוג בעיקר במגזר הציבורי, לפי סעיף 33.27 לתקשי"ר, וכן במקומות עבודה נוספים שבהם נכללת זכות זו בהסכם העבודה.
שאלה:
לאחר עשר שנות עבודה הסכמתי להפחתה בשכרי, וכעבור עוד חצי שנה פוטרתי. מהו השכר הקובע לחישוב פיצויי הפיטורים שלי?
תשובה:
בתקנה 8 לתקנות פיצויי פיטורים נאמר: "חלה הפחתה בשכרו של עובד אשר כתוצאה ממנה קטן שכרו האחרון יראו כשכר אחרון לגבי התקופה שלפני ההפחתה את שכרו של העובד ערב ההפחתה". בהתאם לכך, את הפיצויים בגין 10 שנות עבודתך יש לחשב לפי השכר לפני ההפחתה, ורק הפיצויים בגין חצי השנה האחרונה יחושבו לפי השכר המופחת.
שאלה:
לפני חודש וחצי עלה שכרי בהתאם להסכם שנחתם בתחילת שנה, וכעת פוטרתי. האם פיצויי הפיטורים מחושבים לפי השכר האחרון או לפי ממוצע כלשהו?
תשובה:
חישוב השכר הקובע לפיצויי פיטורים נקבע בתקנות פיצויי פיטורים, ולפיהן שכר זה הוא שכרו האחרון של העובד. כלל זה אינו עוסק בשאלה מתי נערך השינוי, ולכן גם אם השינוי קרה רק חודש לפני הפיטורים, השכר האחרון הוא השכר הקובע לצורך חישוב הפיצויים. הסתייגות מכלל זה אומרת: "חל בשכרו של העובד שינוי זמני, יחושב השכר האחרון לפי שכר העובד כאילו לא חל שינוי כאמור". שינוי "זמני" יכול להימשך פרק זמן ארוך, אך כל עוד הוסכם שמדובר בשינוי זמני, יש להתעלם ממנו בעת חישוב הפיצויים. הסתייגות זו נכונה למקרה שבו השכר עלה באופן זמני, וגם למקרה שבו השכר ירד באופן זה. בהסתייגות אחרת , העוסקת רק במקרה שבו השכר ירד באופן זמני, עסקנו בשאלה הקודמת.
בחר נושא:
- דמי הבראה
- דמי מחלה
- החזר הוצאות
- הטבות בשווה כסף
- הלוואה מהמעסיק
- הריון ולידה
- ותק
- זכויות משפחה חד הורית
- חופשה ללא תשלום
- חופשה שנתית
- חיילים משוחררים
- מילואים
- מלחמת "חרבות ברזל"
- מס הכנסה - מיסוי בני זוג
- עבודה בזמן מלחמה
- עבודה בימי קורונה
- עבודה ושכר בחגים
- פיצויי פיטורים
- פנסיה מוקדמת
- קרן השתלמות לשכירים
- רכב צמוד
- שביתה
- שכר המינימום